Výpravy za konopím a do Krušných hor

25.08.2016 14:02

Během léta jsme se Zvonečníkem uspořádali výpravu do vlastivědného muzea v Unhošti. Přilákaly nás rostliny staré odrůdy technického konopí pěstovaného na dvorku muzea, zajímavá výstava a přednáška. V Krušných horách jsme se zabývali problematikou tamních lesních porostů.

Připomenuli jsme si výzvu Zvonečníku z roku 2013 zaměřenou na potřebu analýzy trhu a zajištění podpory investic, bez kterých se využití technického konopí v ČR může sotva rozvinout. Netřeba připomínat, že střídání hlavně řepky s kukuřicí českým polím škodí a rozšíření spektra pěstovaných plodin o konopí s různorodou využitelností může krajině jedině pomoci. Více foto ve facebookové pozvánce a video.

O konopí se často mluví, bohužel ale častěji v souvislosti s legalizací neléčebného použití psychoaktivního konopí indického (kratochvilné "hulení"). Toto konopí má proti konopí setému menší vzrůst, hustěji se větví a již v nižší části stonku, mívá širší lístky a okrajové lístky listů často nazpět zahnuté směrem k řapíku. Výrazný rozdíl je v květenství, které má indické konopí hustější a pryskyřičnaté.

V případě Krušných hor jsme se vypravili po německé straně (někdejší východoněmecké straně) Krušných hor od Cínovce do Moldavy. Narazili jsme na stejnověkké monokultury, a to navíc mnohdy místně nepůvodních druhů. Stromy v těchto porostech často trpí různými chorobami, vrcholovými zlomy atd. Uvítali bychom česko-německý dialog s výměnou zkušeností mezi českými a německými lesníky přímo v lesních partiích. Více foto ve facebookové pozvánce a video s Norbertem Buchtou.

Zpět

Vyhledávání

© 2018 Všechna práva vyhrazena.