Biologická rozmanitost na polích

24.10.2016 22:44

Zvonečník a Masarykova demokratická akademie připravují na 9. listopadu 2016 debatu v Lidovém domě k problematice agrobiodiverzity. Na co se můžeme těšit?

Veřejnosti se již celkem dostala pod kůži problematika vody v krajině. Ledaskdo si vybaví význam organického hnojení, problém velkých lánů a aby se voda nevyplachovala z krajiny kanálovými vodotečemi. Přikyvují i politici, ale bohužel stále se tvoří více koncepcí, než reálných změn.

V úvodu debaty se budeme zabývat stavem a vývojem agrobiodiverzity, protože velmi dobře ilustruje nedobrý vývoj a stav polních kultur. I pokud nejste zemědělští experti, populární formou nám toto přiblíží dr. Jiří Hladík. Vezmeme to od úrovně složení půdy (podílu organické složky) a rozmanitosti půdních organismů, přes monokultury a erozivní pěstování širokořádkových plodin, až po používání těžké techniky zhutňující půdu, pokračující absenci remízků a dlouhodobý úbytek drobné zvěře.

Dále nám poradce premiéra Karel Machovec přiblíží vývoj státních koncepcí, nastavení dotací a fungování zemědělských korporací ve vztahu k udržitelnému rozvoji. K této rovině se bude především ubírat další diskuze a hledání řešení. Neváhejte a přijďte. Pro zájemce máme také vstupenky do Národního zemědělského muzea, kde se můžete seznámit s vývojem traktorů a další zemědělské techniky.

Pozvánka na akci -zde-, Facebook či Youtube.

 

Zajímavé tipy a příčiny úbytku polní zvěře:

Jak vypadala česká krajina v 50. letech a nyní - letecké snímky

Drobné zvěře v Česku ubývá. Za pět let stavy klesly o desítky procent (Deník)

V Česku prý ubývají polní ptáci, může za to technika a hnojiva (Nova)

Bažantů či zajíců rychle ubývá, řepka nahrává predátorům (Týden)

Z Evropy i nadále mizí ptáci zemědělské krajiny (ČSO)

 

Zpět

Vyhledávání

© 2018 Všechna práva vyhrazena.